40 millioner til kystforskning
Midlene fra Sør-fondet skal styrke marin kunnskapsutvikling langs kysten av Agder.
Fra venstre på bildet: Halvor Knudsen (UIA), Rolf H. Søraker (Sparebanken Sør), Nils Gunnar Kvamstø (Havforskningsinstituttet) og Jon Løvland (Innakva KLYNGE).
– Bankens mål med tildelingen er å bidra til bærekraftig vekst og utvikling landsdelen, sier Rolf H. Søraker.
Han er styremedlem i Sør-fondet og konserndirektør stab i Sparebanken Sør.
Tidligere i september behandlet de tre søknader fra tre samarbeidende aktører innen marin kunnskapsutvikling på Agder. Sør-fondet valgte å tildele midler til alle:
- Senter for kystsoneøkologi (CCR) ved UiA får 10 millioner kroner til forskningssamarbeid, infrastruktur, en rekrutteringsstilling for en ung forsker, samt midler til pilotprosjekter på arter av relevans for regional næringsvirksomhet og kystrestaurering.
- Innakva KLYNGE med hovedsete i Lister får 15 millioner kroner til etablering av kystobservatorier langs Agder-kysten sammen med UiA, annen infrastruktur, forskning på næringspotensialet langs kysten og kunnskapsformidling.
- Havforskningsinstituttet får 15 millioner kroner til utbygging i Flødevigen i Arendal. Plassmangel og infrastrukturbehov er i dag en begrensende faktor for videre utvikling av samarbeidet mellom marine fagmiljøer innen forskning, utdanning, formidling, forvaltning og næringsliv i regionen.
– Det avgjørende er at disse tre miljøene vil jobbe sammen om å utvikle kunnskapen om kysten og havet. Tildelingen er en del av vår markering av at banken er 200 år, og vi håper midlene kommer til god nytte langs hele kysten, sier Søraker.
– Helt avgjørende
De tre miljøene sier gaven fra Sør-fondet styrker dem både samlet og hver for seg.
– Gaven fra Sør-fondet er helt avgjørende i vårt arbeid med å fremskaffe et omforent kunnskapsgrunnlag som viser potensialet for en bærekraftig blå næringsutvikling i landsdelen, sier daglig leder Jon Løvland i Innakva KLYNGE.
– Gaven gir oss mulighet til å styrke det brede og fremtidsrettede samarbeidet mellom de marine miljøene på Sørlandet, sier forskningssjef Jan Atle Knutsen ved Havforskningsinstituttet.
Senter for kystsoneøkologi (CCR) har vært et av UiAs prioriterte forskningssentre, hvor målet er nettopp å utvikle fagmiljøer ved UiA til å kunne hente ekstern finansiering.
– Når de andre aktørene rundt CCR får støtte samtidig, gir det ekstra kraft til helt nødvendig marin forskning og utvikling i vår region fremover, sier prorektor Hans Kjetil Lysgård ved UiA.
– I senteret har vi vist at samarbeid mellom institusjonene skaper synergi og hever undervisnings- og forskningsnivået betydelig. Disse midlene gjør det mulig for oss å videreføre og utvikle dette samarbeidet, sier leder for CCR, professor Halvor Knutsen.