Meny

Disse er nominert til Sparebanken Sør Kunstnerpris 2024

Siden 2009 har Sparebanken Sør og Kunstsilo (tidligere Sørlandets Kunstmuseum) samarbeidet om å løfte frem unge kunstnere fra Agder. Nå fortsetter tradisjonen i nytt museumsbygg, der fire nominerte skal vise frem kunst og kjempe om hedersprisen på 150.000 kroner.

Olaf Tønnesland Hodne, Andreas Lian, Finn Adrian Jorkjen og Ingrid Bjørnaali, bilder limt sammen.

Fra venstre: Olaf Tønnesland Hodne (foto: Kristoffer Kråkstad), Andreas Lian (foto: privat), Finn Adrian Jorkjen (foto: Andris Visdal) og Ingrid Bjørnaali (foto: Media Service).

– Som en regional bank, ønsker vi å bidra til en attraktiv landsdel som fremmer vekst og mangfold. Et levende kunst- og kulturmiljø er en av bærebjelkene for et samfunn som er godt å bo i, og derfor er det viktig for oss å løfte frem unge kunstnere som våger å satse på sitt felt. Derfor er vi veldig glad for å ha Sparebanken Sør Kunstnerpris og et godt samarbeid med Kunstsilo, sier konserndirektør mennesker og kommunikasjon, Eva Kvelland.

Disse fire er nominert

– Det har vært en krevende prosess å velge ut de nominerte, da det er mange dyktige aktive kunstnere i regionen vår. Etter nøye vurdering har nominasjonskomiteen kommet frem til fire navn, som representerer en ny generasjon og som jobber innen et bredt spekter av uttrykk og teknikker. Disse fire har allerede begynt å markere seg innen feltet, og vi er imponert over deres kompromissløse valg og tekniske ferdigheter. Vi ser frem til å følge kunstnerskapet deres videre, sier Agnes Repstad, medlem i nominasjonskomiteen og daglig leder i Agder Kunstsenter.

Finn Adrian Jorkjen

Finn Adrian Jorkjen tar i bruk performance, tekst og video når han undersøker vårt forhold til massemedia og utforsker ulike spørsmål om identitet. Jorkjen kutter, iscenesetter og komponerer ulike minner og situasjoner sammen. Ofte i performancer som er drevet av store ambivalente følelser.

Jorkjen (b. 1990, Arendal) bor og jobber i Oslo. Han er utdannet ved Kunsthøgskolen i Oslo, og Kunstakademiet i Trondheim, NTNU. Foruten egen kunstpraksis er han medlem av performanceduoen "Koppen & Jorkjen".

Olaf Tønnesland Hodne

Olaf Tønnesland Hodne jobber med mineraler, sliping og smykkekunst, og setter ofte sammen ulike objekter i større presentasjoner og installasjoner i rommet. Hodne er opptatt av de materielle egenskapene ved mineralene, og hvordan den geologiske prosessen er synlig til stede i stener han jobber med, der også skillet mellom ekte og kunstig framstilte stener er noe han liker å sette spørsmålstegn ved.

Hodne (f. 1990, Evje og Hornes) bor og jobber i Oslo. Han er utdannet ved Kunsthøgskole i Oslo (KHIO) og Hiko Mizuno College of Jewellery i Osaka i Japan, og han underviser som høgskolelektor ved metall og smykkekunst på KHIO.

Ingrid Bjørnaali

Ingrid Bjørnaali jobber med å dokumentere spesifikke biotoper i naturen og de ulike stadiene de går gjennom. Hun bruker ofte digitale modellbyggingsverktøy basert på fotografier (fotogrammetri) som et utgangspunkt for videoinstallasjoner, tekst og skulpturer.

Bjørnaali er interessert i å vise hvordan digital teknologi står sentralt i vår kunnskap om og opplevelse av verden, og hvordan denne samtidig kan komme til kort i møte med komplekse, materielle egenskaper ved naturen.

Bjørnaali (f. 1991, Kristiansand) bor og arbeider i Oslo, og er utdannet ved Kunsthøgskolen i Oslo (KHIO), med utveksling til University of Arts i Helsinki, Finland.

Andreas Lian

Andreas Lian arbeider hovedsakelig med tresnitt og skulptur, og med tematikker som arbeid, samliv, hverdagsliv og mennesker i relasjon til natur. Lian er opptatt av tradisjonen som ligger i den grafiske teknikken tresnitt, der han utforsker hvordan den kan oversettes og jobbes med til et uttrykk som er relevant i vår samtid.

Både med skulpturer og grafikk jobber Lian i en fysisk prosess der mulighetene som ligger i tre-materialet byr på uforutsette og spontane avgjørelser mot et ferdig resultat.

Lian (f. 1991, Kristiansand) bor og jobber i Kristiansand. Han er utdannet med Bachelor i kunst fra Universitetet i Bergen med fordypning i grafikk.

Egen utstilling i Kunstsilo

Fra 21. november 2024 får publikum mulighet til å se kunstnernes egne verk utstilt i Kunstsilo. Her kan de også stemme frem sin egen favoritt, hvor den med flest stemmer stikker av med Publikumsprisen på 50.000 kroner.

Vinnerne blir kåret i løpet av januar 2025 og det vil da holdes prisutdeling i Kunstsilo torsdag 16. januar.

– Det er første gang Sparebanken Sør Kunstnerpris finner sted i Kunstsilo, og jeg gleder meg veldig til å jobbe sammen med kunstnerne og få denne utstillingen på plass hos oss, sier kurator og programansvarlig i Kunstsilo, Karl Olav Segrov Mortensen.

Foto av de fire nominerte til Sparebanken Sør Kunstnerpris 2020

Sparebanken Sør Kunstnerpris

Kunstnerprisen deles ut annethvert år til en ung kunstner fra regionen. Prisen er på 150 000 kroner. Sparebanken Sør Kunstnerpris har etablert seg som en viktig pris for unge kunstnere fra Agder. 

Vi deler ut Sparebanken Sør folkemusikkstipend hvert år

Sparebanken Sør folkemusikkstipend

Vi deler i samarbeid med Setesdal Spelemannslag ut stipend til unge folkemusikere og folkedansere i Agder og Telemark.

Illustrasjonsbilde | konsertbilde

Musikkpris

Vi deler ut Sparebanken Sør Musikkpris i samarbeid med Sørf (Sørnorsk kompetansesenter for musikk) til unge talenter i Agder og Telemark.