Meny

Sparebanken Sør Kunstnerpris 2020 tildeles Johanne Hestvold

Johanne Hestvold fra Sandøya fikk Sparebanken Sør Kunstnerpris 2020 for to verk som overbeviser med en sterk sammenheng mellom tema, materiale, prosess og form.

Foto av Johanne Hestvold som vant Sparebanken Sør Kunstnerpris 2020

Sparebanken Sør Kunstnerpris deles ut hvert andre år i samarbeid med Sørlandets Kunstmuseum. Prisen er på 150 000 kroner og tildeles en ung utøvende kunstner som utmerker seg innenfor det visuelle kunstfeltet.

Prisen er opprettet for å synliggjøre og fremme samtidskunst på Agder og gi en anerkjennelse til landsdelens unge kunstnere på dette området.

En nominasjonsjury innstilte i januar fire følgende kunstnere: Pearla Pigao (f.1984), Tim Høibjerg,(f. 1986), Johanne Hestvold (f. 1988) og Marthe Elise Stramrud (f.1984).

Alle de nominerte viser arbeider i en egen utstilling på Sørlandets Kunstmuseum, og den kan oppleves frem til 22. november 2020.

Blant annet på bakgrunn av denne utstillingen plukkes vinneren ut av en jury. I år har juryen bestått av kurator ved Sørlandets Kunstmuseum Karl Olav Segrov Mortensen, leder marked og kommunikasjon i Sparebanken Sør Trond Skjæveland, kurator ved Munchmuseet Trine Otte Bak Nielsen, og direktør Kunsthall Trondheim Stefanie Hessler.

Juryens begrunnelse

Årets prisvinner har laget to verk som overbeviser med en sterk sammenheng mellom tema, materiale, prosess og form.

Gjennom ny materialbasert forskning går kunstneren rett inn i en aktuell problematikk hvor verkene kobler natur med kultur, og belyser menneskets påvirkning på naturen og naturens påvirkning på mennesket.

Verkenes form spiller på kontrasten mellom det materialtunge og det skjøre, levende og poetiske.

Kunstneren tar en risiko i bruk av organisk materiale hvis ustabilitet er en viktig del av uttrykket.

Prosessen fortsetter når verkene forlater kunstnerens atelier. Årets vinner er Johanne Hestvold.

Om vinneren

Johanne Hestvold har markert seg i en ny generasjon abstrakte kunstnere som plukker opp arven etter modernismen. Med sine arbeider utforsker og utfordrer hun lesingen av former og masseproduserte objekter som omgir oss i hverdagen. Gjennom konseptuelle tilnærminger og materielle prosesser tar objektene form i poetiske og abstrakte skulpturer. På den måten retter hun blikket mot de menneskeskapte objektene vi fyller verden med og menneskets forhold til sine omgivelser.

Hestvold er født i 1988 på Sandøya utenfor Tvedestrand. Hun har en BA fra Kunst- og Designhøgskolen i Bergen og Kuvataideakatemia i Helsinki. I 2015 mottok hun Anders Jahres kulturpris for yngre kunstnere.

Publikumsprisen vinnes av Pearla Pigao

I tillegg til hovedprisen på 150 000 kroner, kan publikum stemme på sin favoritt. Den kunstneren som har fått flest stemmer vinner Publikumsprisen på 25 000 kroner. Publikum stemmer i selve utstillingen, på museets hjemmeside eller på facebooksiden til museet. I 2020 har hele 1150 stemmer blitt avgitt. Pearla Pigao fikk 610 (53 %) stemmer og gikk dermed av med seieren.

Om Pearla Pigao

Pearla Pigao har i de senere årene arbeidet med tekstile lydinstallasjoner, i samarbeid med elektronikkutvikler Henrik Waarum. Ved hjelp av binær koding er det tonene som blir bestemmende for tekstilenes endelige mønster. Hun arbeider ofte med en kombinasjon av bomull og ståltråd som håndveves på en TC1 digital jaquardvev. Metalltrådene er strømførende og kobles til en lydkrets som påvirkes av tilskuerens nærhet til arbeidet. Jo flere mennesker som beveger seg nær flaten, jo høyere tone vil man skape sammen. Slik blir betrakteren samtidig lytter og komponist.

Publikum har hatt mulighet til å skrive sine begrunnelser, og tilbakemeldingene har blant annet vært:

«Fascinerende med samspillet mellom tekstil og lyd. Det utvider kunstopplevelsen. Takk!»

«Kombinasjonen av estetisk appellerende og underholdning, overraskende!»

«Både flott og engasjerende. Kunst og betrakter er sammen om kunsten!

«Utrolig fascinerende med lyd- og bevegelse – og at jeg er med å lage musikken med min kropp! Noe av det mest spennende jeg har opplevd! Bravo!»

«Totalopplevelse! Alle sansene blir aktivert. Estetisk vakkert og spennende.»

«Opplevelse av å være med å skape kunst.»

«Eg vart så glad av kunsten hennar!»

Pressekontakt

Sørlandets Kunstmuseum
Kurator Hanne Cecilie Guldstad, tlf.: 976 57 672 / e-post hanne.cecilie.guldstad@skmu.no

Sparebanken Sør
Leder marked og kommunikasjon Trond Skjæveland, tlf.: 404 01 009